torrentJe hebt waarschijnlijk al veel horen praten over torrents downloaden, bittorrent en dergelijke maar wat is bittorrent en torrent nu eigelijk en hoe download je een torrent? Wel in deze post leggen we je exact uit hoe dit allemaal in elkaar zit. Wel een Bittorrent is een systeem om peer-to-peer gegevens uit te wisselen.  Dit systeem maakt gebruik van een centrale plaats (ook een tracker genoemd) die al het downloaden en uploaden coördineert maar die zelf geen bestanden levert.  Het downloaden en uploaden van een torrent is dus eigenlij het uitwisselen van kleine stukjes bestanden tussen verschillende gebruikers van dat systeem.

Een tracker is dus een server die verschillende gebruikers van eenzelfde bittorrent systeem met elkaar in verbinding stelt zodat deze met elkaar bestanden kunnen uitwisselen. Als je een torrent wilt downloaden via een client dan heb je eerst een .torrent bestand nodig. In die bestand zitten kleine gegevens van de torrent. Zoals waar we de tracker van die torrent kunnen terug vinden, hoe groot de torrent is en dergelijke.  Eens we dan verbonden zijn met een tracker dan gaat die voor ons kijken hoeveel gebruikers reeds het bestand dat je wilt downloaden volledig gedownload hebben of deze er nog mee bezig zijn.

Al de gebruikers die op dat moment het bestand aan het up- of downloaden zijn noemt met peers. Diegene die het bestand als volledig gedownload hebben maar wel nog aan het uploaden zijn noemen we seeders, diegenen die nog aan het downloaden zijn noemen we leechers.

Als je dus een bestand begint te downloaden ga je ook automatisch stukjes van dit bestand uploaden naar andere gebruikers die dat bepaalde stukje nog niet hebben. Meestal is het zo dat hoe meer seeders je hebt hoe sneller je bestand gedownload zal zijn. Omdat je niet alleen maar van 1 enkele peer download maar van verschillende tegelijk.

Bij diegene die een bepaald bestand via een client download wordt er op de hardeschijf direct plaats gemaakt voor de totale grootte van je bestand. Als je dan gaande weg meer en meer stukjes download van andere peers dan wordt in dit bestand de ontbrekende stukjes ingevuld. De grootte van deze kleine stukjes van je bestand variëren tussen de 56kilobyte en de 4megabyte. Bij grote torrents gaan de kleine stukjes meestal tegen de 4megabyte groot zijn.

Transmission

Eenmaal je torrent volledig binnen is wordt het op prijs gesteld als men niet direct de torrent afzet maar nog even blijft door uploaden. Zo kunnen de andere peers ook sneller hun download gedaan hebben. Een goede ratio is 1:1. Dit wil zeggen dat je evenveel data seedt dan dat je zelf hebt gedownload. Hoe minder je ratio is hoe meer je profiteert eigenlijk van de andere hun bandbreedte zonder iets terug te geven.

Wat kan je nu allemaal downloaden via een bittorrent?  Je hebt natuurlijk zeer veel illegale dingen maar je hebt ook legale torrents. Zoals verschillende gratis programmas of het besturingssysteem ubuntu die steeds gratis te downloaden is.

Waar kan je nu torrent bestanden downloaden? Er zijn verschillende soorten torrent sites. Diegene waar je zelf .torrent bestanden kan uploaden en diegene die gewoon naar alle torrentbestanden op andere sites linken. De grootste drie torrentsites voor het moment zijn: The Pirate Bay, Mininova en Isohunt.

Ook kan je in google gewoon zoeken. Als je bijvoorbeeld de nieuwst gratis ubuntu versie wilt downloaden via torrent dan zoek je: ubuntu 10.04 torrent.

In een volgende post gaan we uitleggen hoe je nu in praktijk een torrent download op windows en ubuntu. Als je nog vragen hebt kan je gerust hieronder commentaar achterlaten.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.