Een computervirus komt meestal voor in de vorm van een schadelijke software. Deze software kan zich dan gaan nestelen in programma bestanden of bestanden van het besturingssyteem. De virussen nemen dan ruimte op je computer in beslag en deze kunnen dan allerlei handelingen uit voeren waar jij zelf geen weet van hebt. Zoals het wijzigen van gegevens of het door sturen van gevoelige gegevens. In dit tijdperk waar computers centraal staan bestaan er natuurlijk veel verschillende varianten van virussen. Dan hebben we het bijvoorbeeld over trojan horses, wormen, mailvirussen en nog enkele andere. In de volgende reeks van posten leggen we telkens een ander soort virus uit. Om je te beveiligen tegen deze virussen is het een vereiste om je te beveiligen met een antivirus systeem. Er bestaan verscheidene betalende versies maar wij van SoS-PC.eu raden een zeer goede gratis antivirus aan om je tebeveiligen. Namelijk AVG. Op de site kan je een gratis versie downloaden en installeren om je te beschermen. In deze post gaan we nog enkele kleinere vormen van virussen aanhalen.
- Andere Virussen
- Bootsectorvirus. Dit virus voegt gegevens toe aan het opstarten van een besturingssysteem. Op die manier kan het schijven en bestanden aantasten.
- Tijdbomvirus. Dit virus wordt pas actief op een bepaalde datum, vooral op 1 april of vrijdag de dertiende. De werking van zulke virussen verschilt, maar ze kunnen wel gegevens verwijderen.
- Kaasschaafvirus. Dit virus verwijdert steeds delen van een programma, totdat het programma niet meer gebruikt kan worden.
- Macrovirussen. Deze virussen maken gebruik van de ingebouwde programmeertaal in programma’s van bv. Microsoft Office om bepaalde taken (macro’s) door de computer laten uit te voeren. Deze kunnen dan eventueel schadelijke gevolgen hebben voor de computer.
- Dropper. Een dropper is een programma dat ontworpen werd om een virus of een Trojaans paard te installeren of te leveren.
- File infectors. Deze virussen vallen onmiddelijk systeem- en programmabestanden aan. Het virus kopieert zijn eigen code of een deel ervan in het bestand, zodat de viruscode mee uitgevoerd wordt als het programma opgestart wordt. .EXE en .COM-bestanden zijn bij voorkeur het geliefde doelwit bij dit soort van virussen.
- Hoax. Een hoax is een bericht (meestal een email bericht) dat probeert de lezer ervan zover te krijgen dat hij de inhoud van het bericht voor waar aanneemt en vervolgens een bepaalde handeling verricht.
[…] de volgende post bespreken we nog even de minder voorkomende kleiner vormen van virussen: Verschillende virussen uitleg: Andere virussen. Tags: mailvirussen uitleg, verschillende virussen, virus uitleg Share this […]