virusEen computervirus komt meestal voor in de vorm van een schadelijke software. Deze software kan zich dan gaan nestelen in programma bestanden of bestanden van het besturingssyteem. De virussen nemen dan ruimte op je computer in beslag en deze kunnen dan allerlei handelingen uit voeren waar jij zelf geen weet van hebt. Zoals het wijzigen van gegevens of het door sturen van gevoelige gegevens. In dit tijdperk waar computers centraal staan bestaan er natuurlijk veel verschillende varianten van virussen. Dan hebben we het bijvoorbeeld over trojan horses, wormen, mailvirussen en nog enkele andere. In de volgende reeks van posten leggen we telkens een ander soort virus uit.  Om je te beveiligen tegen deze virussen is het een vereiste om je te beveiligen met een antivirus systeem. Er bestaan verscheidene betalende versies maar wij van SoS-PC.eu raden een zeer goede gratis antivirus aan om  je tebeveiligen. Namelijk AVG. Op de site kan je een gratis versie downloaden en installeren om je te beschermen. In deze post gaan we even naar de mailvirussen kijken.

  • Mailvirussen

Dit zijn de ‘ouderwetse’ virussen die zichzelf als bijlage verspreiden via e-mail. Tijdens een besmetting kan er een mailserver automatisch geïnstalleerd worden, zodat er geen gebruik hoeft te maken van een e-mailprogramma op de geïnfecteerde computer. Ook de mailserver van de internetprovider waar de besmette computer mee is verbonden, hoeft niet te worden gebruikt. Internetproviders controleren streng op dit soort virussen dus de kans is groot dat de berichten er direct zouden worden uitgefilterd als ze via de provider verstuurd zouden worden.

Mailvirussen vervalsen het afzenderadres, vaak door adressen te gebruiken uit het adressenboek op de computer. Daardoor kan het gebeuren dat je een e-mail krijgt van het adres van je vriend, terwijl het bericht eigenlijk verstuurd is vanaf de computer van iemand anders. Het virus doet dat zodat je Piet gaat lastigvallen in plaats van Kees, zodat de chaos nog wat groter wordt. Veel mailvirussen hebben als doel, troep te maken. Door mailservers te verstoppen, mailprogramma’s te verstoppen, en e-mail onbruikbaar te maken.

Door een goede virusscanner te installeren en die altijd up-to-date te houden kan men zich wapenen tegen deze virussen. De meeste internetproviders filteren de geïnfecteerde mail er al uit. Bij sommige providers moet er daarvoor extra betaald worden.

In de volgende post bespreken we nog even de minder voorkomende kleiner vormen van virussen: Verschillende virussen uitleg: Andere virussen.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.