res695_1Een computervirus komt meestal voor in de vorm van een schadelijke software. Deze software kan zich dan gaan nestelen in programma bestanden of bestanden van het besturingssyteem. De virussen nemen dan ruimte op je computer in beslag en deze kunnen dan allerlei handelingen uit voeren waar jij zelf geen weet van hebt. Zoals het wijzigen van gegevens of het door sturen van gevoelige gegevens. In dit tijdperk waar computers centraal staan bestaan er natuurlijk veel verschillende varianten van virussen. Dan hebben we het bijvoorbeeld over trojan horses, wormen, mailvirussen en nog enkele andere. In de volgende reeks van posten leggen we telkens een ander soort virus uit.  Om je te beveiligen tegen deze virussen is het een vereiste om je te beveiligen met een antivirus systeem. Er bestaan verscheidene betalende versies maar wij van SoS-PC.eu raden een zeer goede gratis antivirus aan om  je tebeveiligen. Namelijk AVG. Op de site kan je een gratis versie downloaden en installeren om je te beschermen. In deze post gaan we bespreken wat wormen (worms) zijn en wat we hieraan kunnen doen.

  • Wormen

Wormen zijn  meestal ongevaarlijk. Via een netwerk worden kopiën van wormen rond gestuurd, ze kunnen voort gekopieërd worden zonder tussenkomst van de gebruikers van de geïnfecteerde pc’s. Wormen kunnen echter niet als computervirussen beschouwd worden, omdat ze geen computerprogramma’s gebruiken om zich aan vaste te hechten. Wormen kunnen dus door hun grote hoeveelheid schade aan een netwerk aanbrengen, terwijl computervirussen gericht zijn om de computer te schaden. Van wormen bestaan er  3 verschillende soorten.

  1. Payloads: Dit zijn wormen die gemaakt zijn enkel om zichzelf te verspreiden en proberen de tussenliggende systemen niet te wijzigen, ze zijn meestal enkel nuttig voor de maker.

  2. XSS-wormen: Cross site scripting (XSS)-wormen zijn geschreven voor een website om bezoekers te infecteren. Deze wormen komen voor op bekende sociale netwerk sites. Het grote doel van XSS- wormen is om pernsoonlijke informatie van de gebruikers van de geïnfecteerde pc’s te stelen.

  3. Goede wormen: Dit zijn wormen die gemaakt zijn voor ons eigen goed, deze wormen worden dus gebruikt om bepaalde systemen gebruiksvriendelijker te maken. En het nadeel hiervan is dat andere wormen ook kunen binnen geraken hierdoor.

Om dit allemaal proberen te ontwijken kan je steeds gebruik maken antivirus programma’s, deze programma’s installeer je op je pc en scannen naar geïnfecteerde programma’s die ze kunnen detecteren en indien je dit wenst worden verwijderd . Enkele voorbeelden van zo’n antivirus programma’s zijn Norton, McAfee, AVG, … . Kortom er bestaan genoeg antivirus programma’s om je op te beroepen. Stel dat je dit niet hebt en je pc staat vol met virussen die je niet meer weg krijgt, dan kan je het beste een volledige systeem herstel doen. Start hiervoor je pc op in veilige modus( zo start deze geen programma’s op), dit doe je door in het zwarte opstart scherm de F11 toets in te drukken. Kies nu om een volledig systeem herstel te doen, selecteer hiervoor een datum. Nu wordt je pc geconfigureerd zoals de configuratie was op de ingestelde datum. Natuurlijk moet je er wel rekening mee houden, dat bestanden die na de gekozen datum zijn gemaakt of geïnstalleerd hebt verloren zijn.

De volgende post in de reeks gaat over Mailvirussen: Verschillende virussen uitleg: Mailvirussen

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.