In deze post gaan we eens kijken hoe we in excel gegevens of data kunnen ingeven waarmee we dan kunnen werken. Al je denkt deze stap al onder de knie te hebben dan kan je direct naar onze volgende post gaan waarin we je leren werken met formules om zo de gegeven data te manipuleren.

Gegevens invoeren:


Data invoegen in een excel werkblad doe je zo:

  • Je klikt op de cel waarin je iets wilt invoeren (je ziet dat deze dan een andere kleur krijgt als de rest)
  • Je typt je data in via het toetsenbord
  • En vervolgens druk je op de ‘enter’ toets om te bevestigen of op de ‘ESC’ knop om te anneleren

Data verwijderen in een excel werkblad doe je zo:

  • Je klikt op de cel waaruit je de gegevens wilt verwijderen
  • En dan druk je op de deleteknop op je toetsenbord ( ‘Del’) of op je backspace toets.

Snel Data invoegen:

Nu is er ook een manier waar bij je niet steeds met je muis een cel moet aanklikken om er gegevens in te plaatsen. Als je na het ingeven van je data op:

  • ENTER duwt dan springt hij automatisch naar de volgende cel in de kolom. Dit is dus 1 rij naar beneden. En dan kan je direct verder gaan met het invoeren van data.
  • TAB duwt dan springt hij automatisch naar de volgende cel in de rij. De rijen vormen zich horizontaal dus zal de actieve cel 1 vakje naar rechts zijn op geschoven.
  • SHIFT+TAB duwt dan springt hij automatisch naar de vorige cel in de rij. De actieve cel bevindt zich dan 1 plaatsje naar links.
  • SHIFT+ENTER duwt dan springt hij automatisch naar de vorige cel in de kolom. Dit wil zeggen dan de actieve cel 1 plaatsje naar boven zal verschuiven.
  • 1 van de vier pijltjes toetsen duwt dan zal de actieve cel verplaatsen in de desbetreffende richting.

Als oefening kan je eens dit lessen rooster namaken in excelzonder de muis te gebruiken voor het ingeven dan de data.

Extra:

Het zou niet zoveel succes hebben moest excel niet nog enkele bijzondere snufjes hebben om data in te geven. Vooral om vele stukken dezelfde data in te geven.

– Als je bijvoorbeeld een bepaald gebied selecteerd. Dan kan je 1 keer de data invoeren en op enter duwen en je zal zien dat in heel je geselecteerd gebied dezelfde data is geplaatst.

– Een ander belangrijk puntje is de ‘vulgreep’. Als we bij ons voorbeeldje van hierboven op vrijdag heel de dag aan project moeten werken dan kan je voor elk uur van de dag type ‘project’, ‘project’, ‘project’,… maar je kan dit ook doen door 1 maar project te typen.

Als je het eenmaal getipt hebt en je selecteerd het vakje op nieuw, je gaat in de rechter onderhoek van het vakje staan dan zie je dat er een groot plus teken aan de muis staat. Dit is de vulgreep. Als je deze aanklikt en naar onder doorsleept dan ga je zien dat al de vakjes gevuld worden met project.

In deze post werd uitgelegd hoe je data kan invoeren en manipuleren in excel. De volgende post gaat over het ingeven van formules in excel.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.