ascii Heb je al veel mensen horen praten over een ascii-tekenset of over een ascii waarde maar weet je eigelijk niet echt wat dit wilt zeggen? In deze post zullen we dit even uitleggen. ASCII is eigenlijk een afkorting voor het Engelse “American Standard Code for Information Interchangeen is een standaard voor het voorstellen van letters, cijfers, leestekens en andere symbolen.

De standaard ASCII-tabel bestaat uit 2 delen. Het eerste deel bestaat uit de ‘zichtbare tekens’. De zichtbare tekens bevatten: hoofdletters, kleine letters, cijfers, leestekens, spatie en nog enkele andere symbolen. De zichtbare tekens vindt je in onderstaande zwarte afbeelding met witte letters. Deze tekens zijn genummerd van 32 tot 126. Het tweede deel van de standaard ascii-tabel bevat de  stuurcodes. Dit zijn de niet-zichtbare tekens maar deze zijn eerder opdrachten naar bepaalde apparatuur of data toe.

217px-ASCII_full.svg

Weetje: Het alleslaatste teken van de ascii tabel is het DEL (delete) symbool. En deze wordt voorgesteld door het nummer 127 of ‘1111111’ in binair. De reden dat deze als laatste staat is historisch. Toen men vroeger nog met pons kaarten werkte kon DEL gebruikt worden om fouten te herstellen. Men moest gewoon alle 7 vakjes ponsen en dan werd die regel overgeslagen. Dus al de foutieve data werd genegeerd.

Een ascii waarde wordt voorgesteld door 7 bits (een bit is 0 of 1). Dit wil dus zeggen dat de hoogste waarde gelijk is aan 7 ééntjes ‘1111111’. De hoogste waarde in decimale cijfers is 127. Als we dus rekening houden met het feit dat waarde 0 ook een teken voorsteld weten we dat er in het totaal 128 tekens in onze tabel staan.

De huidige computers maken nu reeds allemaal gebruik van 8bits ascii of ook de extended ascii-tabel genoemd. Dit komt omdat men steeds meer behoefte had aan meer tekens  dan 128. Door 1 extra bit kan men nu gebruikt maken van 256 verschillende tekens. Hierdoor kan men dan nieuwere symbolen zoals accent tekens of valutasymbolen e.d. opslagen. Deze nieuwe tabel heet de extended ascii tabel.

Hier onder geven we de 2 ascii tabellen. De eerste is de standaard ascii tabel en de tweede is het extra stuk dat er bij komt ( de extended tabel). Je kan op de afbeelding klikken om ze te vergroten voor een duidelijker beeld.
asciifull
extended ascii tabel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.