openoffice_logoIedereen die een beetje met de computer kan werken zal wel al een van deze naam gehoord hebben. Open Office. Dit wordt snel gelinkt aan Office van Microsoft maar daar heeft het helemaal niet mee te maken.  Wel in de volgende post leggen we jullie uit wat OpenOffice eigenlijk inhoud en wie dit ontwikkeld en dergelijke.

Wat is Open Office.org ?:

“Wel OpenOffice.org is een open-source project met als doelstelling: “De ontwikkeling van hét internationale kantoorpakket, beschikbaar voor de voornaamste besturingssystemen, met toegang tot alle functies en gegevens via open, componentgebaseerde API’s en een op XML gebaseerd bestandsformaat”.”

Dit sitaat komt van de OpenOffice.org site en vat kort samen wat deze software eigenlijk wilt proberen en waar het tot nu toe zeer goed in gelukt is. Open Office is dus een GRATIS kantoor pakket. Dit is wat vele mensen zo aanspreek aan dit pakket. Je hoeft er niet zoals bij de versie van Windows een hondertal euros voor betalen. Neen dit is allemaal gratis. Bovendien zijn ook al de updates gratis en zijn er geen verborgen kantjes zoals bij sommige programmas. Waarbij je moet bijbetalen om sommige functies te kunnen gebruiken. Neen, alles is gratis.

Dan is er nog een voordeel voor enkele onder ons. Al de programma’s zijn open source. Wat wil nu open source zeggen? Wel dit wil zeggen dat je de code van het programma gratis kan verkrijgen en zo het aanpassen aan al je wensen. ( Opgelet: dit vereist wel een goede kennis van programmeren).

Het OpenOffice-pakket bevat verschillende modules die je tesamen of elke apart kan installeren. Hieronder zetten we er enkele op een rijtje.

  • Writer (tekstverwerking en HTML editor).
  • Calc (werkblad, ofwel spreadsheet).
  • Draw (tekenmodule voor vectorgrafiek).
  • Impress (presentatie).
  • Formule-editor
  • Database

open-office-welcome

Het gemakkelijke aan OpenOffice is dat deze met zeer veel bestandsformaten overweg kan.Bijna alle Microsoft Office bestanden kunnen geopend worden met OO (open office). Je kan deze dan bewerken naar keuze en terug opslagen als MS-Office bestand.

Echter is het wel aan te bevelen als je het document nog verder wilt bewerken dat je deze opslaat in het gestandaardiseerd ODF-formaat.  Open Office maakt het voor jou ook zeer gemakkelijk als je je bestand bijvoorbeeld “alleen-lezen” wilt maken. Je kan deze namelijk direct vanuit openoffice exporteren naar een PDF-formaat. Na deze post zullen er wel nog enkele posts volgen met verschillende tips voor het gebruik van Open Office.

Wat ook een voordeel is voor de gebruikers is dat Open Office gemaakt wordt om op elk actueel besturingssysteem te draaien. Of je nu OS X hebt, Windows, Linux of Solaris je kan op elk van deze systemen gerust je Open Office installeren zonder ook maar 1 euro te moeten neerleggen. Als u nu nog niet overtuigd bent van Open Office:)

Informatie

Wil je graag maar informatie over OO dan kan je terecht op volgende sites:

OpenOffice: http://www.openoffice.org/

Open Office Nederlands: http://nl.openoffice.org/

Nieuwe features is versie 3.0: http://nl.openoffice.org/nieuw-in-3.html

Download pagina: http://nl.openoffice.org/downloaden.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.