trojanhorsEen computervirus komt meestal voor in de vorm van een schadelijke software. Deze software kan zich dan gaan nestelen in programma bestanden of bestanden van het besturingssyteem. De virussen nemen dan ruimte op je computer in beslag en deze kunnen dan allerlei handelingen uit voeren waar jij zelf geen weet van hebt. Zoals het wijzigen van gegevens of het door sturen van gevoelige gegevens. In dit tijdperk waar computers centraal staan bestaan er natuurlijk veel verschillende varianten van virussen. Dan hebben we het bijvoorbeeld over trojan horses, wormen, mailvirussen en nog enkele andere. In de volgende reeks van posten leggen we telkens een ander soort virus uit.  Om je te beveiligen tegen deze virussen is het een vereiste om je te beveiligen met een antivirus systeem. Er bestaan verscheidene betalende versies maar wij van SoS-PC.eu raden een zeer goede gratis antivirus aan om  je tebeveiligen. Namelijk AVG. Op de site kan je een gratis versie downloaden en installeren om je te beschermen. In de eerste post bespreken we de trojan horses.

  • Trojan Horse  (Trojaans Paard)

Een Trojan Horse dringt onopvallend je pc binnen en opent dan van binnenuit de poorten van je pc, zodat het mogelijk is je pc te hacken en schade toe te brengen aan de computergegevens of de privacy van de gebruiker kan schenden. Deze virussen zitten vaak verborgen in programma’s die door de gebruiker worden geïnstalleerd. Een Trojaans paard is dus niet een programma dat zelfstandig beschadigingen aan de geïnfecteerde computer veroorzaakt, zoals een computervirus.

Een Trojaans paard moet bovendien door de gebruiker worden gekopieerd en kopieert niet zichzelf naar andere computers, zoals een worm (zie worm). Trojaanse paarden worden vaak verstuurd als bijlage bij e-mail, vermomd als liefdesbrief of pornografisch materiaal, maar kunnen ook via chatprogramma’s worden verspreid of verstopt zitten in programma’s die gedownload worden van een website. Een hacker kan zich via een client-console toegang verschaffen tot je pc. Hij is in zo’n geval in staat om alle randapparatuur te besturen en om de gegevens op je harde schijf te bewerken, kopiëren of zelfs verwijderen. Hoe kan je nu Trojaans Paarden opsporen of ontdekken? Wel, Trojaanse Paarden hebben gemeenschappelijke kenmerken waaraan ze dan ook te herkennen zijn. Dus om Trojaanse Paarden zoveel mogelijk te ontwijken, denk aan deze regels.

  1. Open nooit uitvoerbare bestanden (.exe) of scripts (.vbs) die als bijlage via e-mail ontvangen worden.
  2. Download en/of installeer nooit verdachte applicaties van het internet.
  3. Scan alle binnenkomende post en gedownloade documenten met een recente versie van een virusscanner.

Je kan al deze voorzorgsmaatregelen toe passen, maar dit sluit nog steeds niet uit dat er geen Trojaanse Paarden kunnen binnen komen. Maar denk er wel aan, elke voorzorgsmaatregel verkleint wel de kans om een Trojaans Paard binnen te krijgen.

De volgende post zal over Wormen handelen: Verschillende virussen uitleg: Wormen

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.