Ubuntu_LogoAls je Ubuntu installeert heb je standaard een aantal programmas die reeds geïnstalleerd zijn. Dit gaat dan over Firefox of GIMP of Openoffice. Zoek je nu andere programma of kan je iets niet met het ene programma dan is het wel handig dat je weet hoe een nieuw programma te installeren op Ubuntu. Er zijn hier voor verschillende manieren om dit te doen.

Manier 1: Je kan gebruik maken van het Ubuntu software centrum.

Je vindt dit in het Menu “Toepassingen” en dan de laatste keuze “Ubuntu Softwarecentrum” Er zal dan een venster als dit openen (je kan de afbeelding vergroten door er op te klikken).

softwarecentrum ubuntu

In het zoekvak kan je dan de naam van het programma ingeven dat je zoekt. Dan zal het centrum een lijst van programma’s tonen die aan uw zoekcondities voldoen. Je hoeft er dan maar eentje te selecteren en op installeren klikken. Dit is zo simpel als het maar kan zijn.

In het softwarecentrum vindt je ook een tweede tabblad genaamd “Geïnstalleerde Software”. Onder dit tabblad vindt je al de software die al op je computer geïnstalleerd is. Hierin kan je dan het programma selecteren dat je niet meer nodig hebt en kan je op verwijderen klikken. Ubuntu zal dan de installatie van het geselecteerd programma ongedaan maken.

Manier 2: Een andere manier om een programma te installeren is via het Synaptic pakketbeheer. Je kan dit openen via “Systeem”, “Beheer” en dan kiezen voor “Synaptic Pakketbeheer”.

Dit ziet er als volgt uit: (Hier kan je weerom op de afbeelding klikken om deze te vergroten)

synaptic pakketbeheer

Zoals je kan zien op de afbeelding is er ook in dit venster een zoekvak om te zoeken naar bepaalde software die je wilt. Als je hier een zoekterm ingeeft dan wordt er gezocht in al de pakketten die online staan om te kijken of die zoekterm er in voor komt. Uit de lijst kan je dan weer de software kiezen die je wilt en deze installeren.

Manier 3: Dan is er nog een derde manier en deze manier gelijkt het meeste op de manier waarop er in Windowseen programma wordt geïnstalleerd. Hier bij moet je zelf gaan zoeken naar het installatie bestand. Dit vindt je dan meestal op de site van de ontwerpers van het programma en kan je vandaar dan downloaden. Het zal hier dan meestal gaan om bestanden in de vorm van Deb, rpm, tgz, tar.gz, tar.bz. Hoe je deze bestanden kan installeren zal ik je uitleggen in een volgende post binnen enkele dagen.(de link naar die post zal hierin verschijnen)

Wat ook belangrijk is om te weten is dat elk programma dat je download via de eerst twee manieren zal kunnen geniet van de automatische update functies van ubuntu. Deze zal om de zoveel tijd controleren of de programmas wel up-to-date zijn en of er toevallig nog geen nieuwe versies van uitgebracht zijn.  Bij de 3de manier (het handmatig installeren) is er kan dat het updatebeheer het geinstalleerde programma niet ondersteund en dus niet kan zorgen voor automatishe updates. Meer hier over zal volgen in een volgende post over enkele dagen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.